Skal man løbe marathon for at være leder?

Marathonløb

Skal man løbe marathon for at være leder?

Efterhånden kan man ikke læse en erhvervsorienteret avis eller en ny management bog ude, at man skal læse portrætter af ledere, som ud over at de arbejder 50-70 timer om ugen også får tid til at løbe marathon i alverdens storbyer. Som enhver, der har prøvet at løbe et marathon også ved, så er det jo ikke bare det at løbe 42.2 km – det er jo de enorme mængder af tid, der går med træningen op til løbet. Afhængigt af ambitionsniveau er det ikke usandsynligt, at der ugentligt skal tilbagelægges 40 til 60 km og selv for de hurtigste tager det altså en hel del tid. Læg dertil transport til og fra træning, badning og hvad der ellers hører til. Det bliver til ganske mange timer om ugen.

Marathon

En leder løber!

 

Hvad er det ved marathon som gør, at det matcher så godt med ledelse?

Det er et ambitiøst mål

Når man beslutter sig for at løbe et marathon for første gang, er der tale om et stort og ambitiøst mål. De fleste ledere trives ved og motiveres af store ambitiøse mål. Når man har gennemført det første er det også nemt at skrue op for ambitionerne – man kan sætte mål om at gøre det hurtigere eller om at løbe flere indenfor kort tid eller måske endda udvide til ultraløb på 50 km eller mere. Fællesnævneren mellem løb og ledelse er altså ambitiøse mål.

Løb er individuelt, men egner sig perfekt til team-indsatser

Når først man er ude på ruten, så er det kun ens egne ben og ens egen hjerne, der kan skabe succes’en. Man er alene om det og lykkes det kan man tage hele æren og kikser det skal man tage hele skylden. Præcis den samme mekanisme gælder for ledere. Det er et ensomt job, hvor man kan nyde succes’en når det lykkes og skal bearbejde nederlaget når man kikser. Det tiltaler de fleste ledere, som jo ganske ofte drives af motiver omkring behovet for at bevise noget for sig selv og andre. I marathonløb gælder dog, at gode træningspartnere og måske endda en gruppe man kan følges med under selve løbet, er afgørende for at man overhovedet får trænet og presset sig selv til at blive bedre. Det gælder også i ledelse – både medarbejdere og andre lederkollager er ‘løbe-teamet’ omkring lederen, som hele tiden holder lederen til ilden og kan støtte, inspirere og coache undervejs.

Hvad nu hvis man ikke gider løbe marathon – kan man så være leder?

Ja, selvfølgelig! Hovedsagen er jo, at en leder elsker at arbejde med andre mennesker, har lyst til at skabe resultater og er i stand til at motivere både sig selv og andre. Men… det er klart, at marathonløbere er bedre ledere – synes du ikke også det? Løber du selv? Hvor meget og hvornår skal du løbe dit næste marathon?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...