9.z mod Kina, Industriens Hus og hvorfor vi får tæsk…

Kina bygger verdens højeste skyskraber på 90 dage

9.z mod Kina!

Det helt store emne lige nu er DR’s dokumentarserie “9.z mod Kina”og hvor gode kineserne er i forhold til os. Skræmmebilledet males tydeligt op – så tydeligt at selv politikerne er ved at fatte, at noget skal der gøres.

“9.z mod Kina” har været den helt store katalysator. Skræller vi alt det tv-tekniske med intro’er, gentagelser, citater etc. fra, så står en ting temmelig klart tilbage: danskerne mangler ambitioner! Det blev smukt formuleret af moderen til en af de danske elever: “Det er lige meget hvad han ville være, bare han vælger af lyst og har det godt”. Omvendt sagde den kinesiske fader med styrke og overbevisning i stemmen: “han skal arbejde hos en af de store virksomheder – f.eks. Microsoft!”. Sådan…

Af denne manglende ambition følger så alle de dårligdomme, som den danske folkeskole slås med: elevernes mangelende interesse i at lære, elevernes mangelende respekt for lærerne, lærernes leflen for eleverne (“Jeg ved godt at det er hårdt at vi skal være så mange i klassen og det er synd for jer at I sidder så tæt”), forældrenes manglende engagement i deres børns uddannelse og så videre og så videre.

Det er bestemt muligt, at “den danske model” skaber bedre mennesker, der har det rart og hygger sig. Problemet er bare, at der er en pris at betale for denne model – nemlig, at vi sakker sikkert og støt bagud.

Men det er ikke kun i 9. klasse at den er gal!

Industriens Hus på Rådhuspladsen har nu været under ombygning i 970 dage (man er flyttet ind nu selvom alting ikke er helt klart – fortovet er f.eks. stadig under bearbejdning). Lidt over 3½ år… Det er den hastighed hvormed Dansk Industri er i stand til at ‘bygge’ et hus. Man skulle endda ikke start fra bunden, men kunne bygge oven på det eksisterende fundament og skelet. Sæt dette op mod at man i Kina lige nu planlægger at bygge verdens højeste bygning på 90 dage… 90 dage – man forventer at kunne bygge 5 etager om dagen! Er dette i virkeligheden et billede på hvor galt det står til og forklaringen på hvorfor vi taber velstand?

 Industriens Hus
Industriens Hus

Vi har for travlt med at udvikle os som mennesker, anvende vores viden og passe os selv og have det godt med hinanden – kineserne har derimod travlt med at øge deres velstand, komme væk fra fattigdom og forbedre deres materiale livssituation og de venter altså ikke på os og det kan man vel næppe bebrejde dem.

Hvad stiller vi op?

Skal vi gøre som kineserne? Næppe – vi er ikke samme sted i vores udvikling som samfund og vores kulturer er markant forskellige. Men vi kan lære af kineserne og lade os inspirere. Vi må først og fremmest have ambitionen tilbage. Ambitionen – ønsket om at komme videre, ønsket om at komme frem, komme op og ønsket om at have succes – skal gennemsyre vores samfund. Man skal være stolt over at klare sig godt og man skal have lov til at være stolt! Det skal være noget positivt at være en stræber. Hvis kan skabe et udgangspunkt for at ambition gør en forskel, så skal resten såmænd nok komme hurtigt efter.

Hvad er dit bud?

Hvordan får vi ambitionen tilbage i det danske samfund? Hvad er dit bud?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...