Øv-dage er positive!

Øv-dage

Sikke en postyr omkring Øv-dage…

Flere markante røster – bl.a. Københavns Overborgmester Frank Jensen – har været i medierne og talt om fyresedler i forbindelse med Øv-dage. Forhåbentlig er det lederne af de Øv-ramte institutioner han mener og ikke den menige Øv-siger. Øv-dage er nemlig et positivt element, der blot viser at man er ærlig omkring, at man ikke orker at tage på arbejdet. Alternativet er jo løgnehistorier om ondt i maven, halsbetændelse og andre gener og et samararbejdsklima bygget op omkring løgne er altid noget skidt. Samtidig vil medarbejderen ‘blive vant til’ at lyve og kommer dermed let på en rigtigt kedelig og farlig glidebane – hvad kan man ellers slippe af sted med at lyve om?

Frank Jensen

Frank Jensen

Kom ind til kernen!

Hvorfor er der dage, hvor medarbejderen ikke orker at komme på arbejde? Det er da et langt vigtige spørgsmål at få besvaret. Det kunne jo tyde på, at den er helt galt med arbejdsmiljøet og kulturen på den pågældende arbejdsplads. Adskillige undersøgelser viser jo at sygefraværet daler når arbejdsglæden er stor. Hvis man elsker sit job, sine kolleger og sine arbejdsopgaver, så skal der mere end lidt mavepine eller dårlig hals til at holde én hjemme i sengen. Hvis man derimod ingen arbejdsglæde har, så benyttes enhver chance for at blive væk. Derfor må man lynhurtigt kortlægge Øv-dage omfanget og sygefraværet og se om der er arbejdspladser, der i særlig høj grad er ramt. Der skal man så sætte ind med dybere analyser af arbejdsglæden (man kan f.eks. bruge denne lille hurtige test: http://www.jobindex.dk/cgi/jobjoy.cgi) og så tage fat om kernen. Målet er jo produktivt nærvær!

Det hele handler om ledelse

Når den fede dame synger og tæppet går ned, så vil det åbenbares, at det handler om ledelse. God ledelse og dårlig ledelse. Og det er nok værd at bemærke, at ledelse starter i toppen. Det lyder næsten for banalt og selvfølgeligt, men pointen er at det ikke nødvendigvis er ledelsen i den enkelte situation, der skal startes med – det er nok snarere den ledelse, der sidder på Rådhuset som søgelyset skal rettes imod. Det hedder jo “som mester, så lærling!”, ikk? Alene af den grund er Frank Jensens populistiske kommentarer om fyresedler helt hen i hampen – men det er jo også en anden af hans mærkesager!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...