Hold nu kæft med det der deleøkonomi…

Skal vi dele? Deleøkonomi eller udlejning?

Ja undskyld overskriften… Jeg er bare så træt af at høre om deleøkonomi!

Hr. og Fru Jensen taler om det, medierne skriver om det og politikerne går i selvsving over det. Hver gang handler det enten om snyd med skat eller om at det er redningen for den ene eller anden marginaliserede gruppe på arbejdsmarkedet. Af og til er det endda Danmarks økonomiske redning, der roteres omkring. Det værste er dog, at vi altid skal høre om Airbnb og Uber som eksempler. Hvis det med deleøkonomi er så fantastisk samfundsomvæltende, hvorfor er der så ikke flere eksempler at tage af? Jacob Bøtter har faktisk skrevet en fin lille bog med mange gode eksempler (http://dotcoma.dk/2014/08/udefra-af-jacob-botter/) på spændende virksomheder og koncepter – den skulle du faktisk tage at læse.

Ligesom “disruption” er “deleøkonomi” blevet hot – snart ser vi sikkert også uddannelser (ikke kurser) i “deleøkonomi”.

Lad mig slå fast med det samme: det med at snyde i skat er ikke noget, der er kommet med Uber og Airbnb og de andre tilsvarende forretninger. Problemet med skattesnyd er ligeså gammelt som skat selv. Emnet er stor nok til sit helt eget blogindlæg, så det kan være at jeg vender tilbage til det på et senere tidspunkt, så glem det lige mens du læser dette indlæg…

Hvad så med det der deleøkonomi?

Først og fremmest synes jeg vi skal se om ikke vi kan blive enige at de to mest fremhævde eksempler – Uber og Airbnb – ikke har noget med deleøkonomi at gøre. Det er begge to ultra markedsdrevne forretninger, der køres benhårdt efter de mest rå kapitalistiske metoder. De er da også finansierede af de mest kapitalistiske og markedsorienterede former for penge, der findes – venturekapital og private equity (se https://www.crunchbase.com/organization/airbnb/investors og https://www.crunchbase.com/organization/uber/investors). Og hurra for det!

Ingen af de to nævnte gør i øvrigt noget nyt!

For mere end 15 år siden lejede jeg en lejlighed i Spanien til min sommerferie – det gjorde jeg online på en portal for spanske ferieboliger. Dansommer og andre har i årevis levet (fedt) af at udleje vores sommerhuse når vi ikke selv brugte dem. Nogle købte endda sommerhuse og ferielejligheder udelukkende til dette formål. Det er altså ikke deleøkonomi – det er ganske almindelige udlejning. Hvad er det så Airbnb gør, som pludseligt er så spændende? For det første samler de “alt” på et sted. Så gør de det enkelt og nemt at finde fede steder i hele verden – og så sørger de for at både lejer og udlejer får et sikkershedsnet i form af både ratings (nyt!) og forsikring (ikke nyt) samt enkel og nem betaling. På den måde udkonkurrerer de både andre online udlejningsportaler og de traditionelle udlejningsbureauer. Med andre ord – et bedre produkt og derfor vinder de.

Tilsvarende med Uber – fedt interface, sikkerhed for chauffør og passager (igen rating-baseret) – og så en bedre service. Men stadig ingen deleøkonomi… Uber-chaufførrene kørte jo for at tjene penge, ikke for at dele deres biler med passagererne.

Forresten – det er heller ikke disruption. Den tager vi også på et senere tidspunkt.

“Rigtig” deleøkonomi?

Hvis nu vores grundejerforening beslutter at hver grundejer lægger 1.000 kr. i en pulje og vi så køber en fed sneskraber, som vi kan skiftes til at bruge – så er der tale om deleøkonomi. Vi køber sammen og deler brugen. Ferieboligkonceptet 21-5 (http://21-5.dk/) er deleøkonomi – omend det er lige ved at nærme sig time-share (måske er det gamle og forhadte time-share i virkeligheden den originale deleøkonomi). Det er i øvrigt værd at bemærke, at hvis vi i vores grundejerforening laver det med sneskraberen og senere med havetraktoren, hækkeklipperen, slagboremaskinen etc., så bliver resultatet færre solgte sneskrabere, havetraktorer etc. og dermed mindre økonomisk aktivitet. Huh? Det var jo ikke meningen – deleøkonomi skulle jo være vores redning.

Bemærk også, at hvis min nabo køber sin egen sneskraber og lejer den ud til mig ind imellem, så er det helt almindelig udlejning og ikke noget vi deler. Det samme gælder hvis du har lejet/købt for store kontorlokaler og udlejer plads til andre. Det er underordnet om du gøre det som abonnementløsning, husleje pr. kvadratmeter, leje af skrivebord eller andre smarte modeller. Det er stadig udlejning.

Tag ikke fejl

Det er superfedt med firmaer som Airbnb og Uber – jeg bruger dem selv og glæder mig over at de skaber nye muligheder og ryster op i stive strukturer og markeder, så vi alle kan få flere, bedre og billigere services. Kreative og dygtige iværksættere, der kommer op med nye forretningsmodeller er en gave til os alle.

Det er også supersmart at man nøjes med én sneskraber pr. grundejerforening (så meget sner det jo heller ikke i Danmark). Vi skal bare lade være med at gå i selvsving og lave alle mulige (og ikke mindst umulige) politiske initiativer for at fremme den udlejningsforretning, som fejlagtigt er blevet kaldt deleøkonomi. Lad nu markedet passe sig selv og lad de gode udkonkurrere de dårlige. Pengene skal nok finde vej til de gode ideer og koncepter.

Lad os blot få udnyttet den ledige kapacitet som findes rundt omkring i garager, udhuse, haveskure og i sommerhusområderne – det kan vi alle få glæde af. Lad os kalde det for lejeøkonomi og nøjes med at bruge begrebet deleøkonomi, der hvor det hører hjemme.

Mine spørgsmål til dig…

Hvis nu vi bevæger os mere og mere i retning af at man lejer sig frem i stedet for at eje, hvad betyder det så for vores samfund generelt og for økonomien i særdeleshed? Hvis jeg vil leje noget, så skal jeg jo leje det af en eller anden som ejer det. Hvis alle vil leje, hvem er det så der skal eje? Ender vi i et setup hvor endnu færre end i dag ejer en endnu større andel af verdens aktiver? Betyder lejeøkonomien i virkeligeheden at den ene procent bliver til den ene promille? Eller skal staten eje det hele og så lejer vi bare?

For en god ordens skyld, skal jeg lige understrege, at jeg naturligvis mener at man skal følge landets love 100% (også de tossede love) og at man skal betale sin skat (men ikke nødvendigvis med glæde). Snyd, bedrag og ulovligheder er ikke OK. Sådan – nu behøver du ikke kommentere på den del, men kan fokusere på at kommentere på indhold og substans :-).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...